x
experiències
Troba l'experiència més adient per conèixer el Bages reserves

monestir de montserrat

montserratvisita.com

Montserrat

Al bell mig de Montserrat, aquest monestir té els origens històrics a l'ermita de Santa Maria, que l'any 888 el comte Guifré el Pelós dóna al monestir de Ripoll. L'any 1025, Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic, funda un nou monestir al costat de l'ermita de Santa Maria, i comença a rebre pelegrins i visitants. El 1409, el monestir de Montserrat es converteix en abadia independent, i durant quasi 400 anys de profundes reformes, creiexement i resplendor, Montserrat forma part de la Congregació de Valladolid. Durant els segles XVII-XVIII, el monestir de Montserrat es converteix en un centre cultural de primer ordre. Els segles XIX i XX, amb la Guerra del Francès i la Guerra Civil espanyola, el monestir passa etapes de destrucció i abandonament, refent-se sempre amb esdeveniments com la proclamació de la Mare de Déu com a Patrona de Catalunya (1881).
monestir de montserrat
visitesVisites guiades
gastronomiaGastronomia
senderismeSenderisme
monestir de montserrat

parc natural de sant llorenç del munt i l'obac

parcs.diba.cat

Bages-Vallès Occidental

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac es troba a la Serralada prelitoral catalana, a cavall de les comarques del Bages i del Vallès Occidental, entre el riu Llobregat, a l'Oest, i el riu Ripoll, a l'Est. El parc natural està conformat per les dues serralades que li donen nom i que s'uneixen al coll d'Estenalles. Els cims més alts són la Mola (1.104 m), en la qual s'aixeca el monestir romànic de Sant Llorenç, que dóna nom al massís, i el Montcau (1.057 m). Com arribar-hi Carta Europea de Turisme Sostenible
parc natural de sant llorenç del munt i l'obac
visitesVisites guiades
gastronomiaGastronomia
senderismeSenderisme
parc natural de sant llorenç del munt i l'obac

món sant benet

monstbenet.com

Sant Fruitós de Bages

Fa mil anys, uns monjos es van instal·lar en aquest indret, on el Llobregat dibuixa un ample meandre. Van bastir-hi un monestir romànic, amb una gran església i un suggerent claustre. I al llarg dels anys van treballar per fer-lo créixer amb nous edificis, fins a completar el recinte actual. L’any 1907, la mare del pintor Ramon Casas, després d’haver construït la fàbrica tèxtil al costat del riu, va adquirir el monestir i el va convertir en la seva mansió. Antigues cel·les es van transformar en sumptuosos salons, emplenats amb la col·lecció artística del pintor. Ara, la història impregna tots els racons de Món Sant Benet. Un marc per a reunions i celebracions inèdit a Catalunya. Un marc on gaudir d’una experiència única de la història i l'art.
món sant benet
visitesVisites guiades
gastronomiaGastronomia
món sant benet món sant benet

parc cultural de la muntanya de sal

cardonaturisme.cat

Cardona

La Vall Salina de Cardona, portadora de la preuada riquesa de la sal que s’explota des del neolític, i de la potassa descoberta per l’enginyer Emili Viader a la primeria del 1900, és la raó de ser de Cardona. Al seu voltant es va inaugurar, el 2003, el Parc Cultural de la Muntanya de Sal per divulgar el seu valor i projectar la Muntanya de Sal “una gran muntanya de sal pura que creix a mesura que se’n va extraient” (Aulus Gel·li, citant Cató, s.II d.c.). La Vall Salina de Cardona és una depressió del terreny amb forma d’el·lipsi allargassada amb una extensió de terreny de 1.800 m de llargària per 600 d’amplada i una superfície de 100 ha, amb unes característiques naturals que l’han fet mereixedora de ser inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya. Els afloraments de sal es localitzen dins aquesta depressió, i per això fou coneguda antigament com el Salí, i actualment ho és com a Vall Salina.
parc cultural de la muntanya de sal
visitesVisites guiades
parc cultural de la muntanya de sal

Experiències relacionades

castell de cardona

cardonaturisme.cat

Cardona

A Cardona, la situació geogràfica del castell respon a la necessitat de defensar l’accés al salí i a la visió privilegiada de les valls del riu Cardener. Entre el s.XI i fins al s.XV, va ser el nucli residencial dels senyors de Cardona: els “rics senyors de la sal”, emparentats amb les principals cases reials europees, i tan influents que el duc de Cardona era conegut com “el rei sense Corona”. El conjunt monumental del castell és Monument Nacional de l’Estat des del 1949, i la Col.legiata de Sant Vicenç, exemple de l’art llombard català, ho és des del 1931. En destaquen la Torre de la Minyona, el Pati Ducal, els seus baluards de defensa o les seves vistes sobre la Vall Salina.
castell de cardona
visitesVisites guiades
castell de cardona

castell de balsareny

balsareny.cat

Balsareny

El castell de Balsareny és sens dubte el monument més representatiu i carismàtic de la població i un dels més coneguts de la comarca. És ben visible no solament a causa de la seva situació, sinó també a causa de la seva mida i del seu bon estat de conservació. Present des dels orígens en els esdeveniments de la història del poble, l'actual fesomia de l'edificació correspon al més pur estil gòtic civil català i data del segle XIV. Es tracta d'un castell palau gòtic organitzat a partir d'un pati central. A causa d'haver estat ben planificat i edificat, d'acord amb el pla previ i en una sola campanya constructiva, és un dels pocs castells regulars i homogenis de la Catalunya central.
castell de balsareny
visitesVisites guiades
castell de balsareny
enoturisme culturalenoturisme culturalDescobreix la cultura que s'amaga en els pobles i indrets del Bages
enoturisme d'aventuraenoturisme d'aventuraViu l'enoturisme de la forma més divertida

la seu de manresa

seudemanresa.cat

Manresa

La Col·legiata Basílica de Santa Maria de Manresa (la Seu) és un dels exemples més representatius del gòtic català i símbol i icona de la capital del Bages. Situada al cim del Puigcardener, contempla la ciutat a la seva falda des de la riba esquerra del riu Cardener, al fons del balç. La Seu és, sens dubte, el principal referent històric, identitari i espiritual per a tots els manresans. Els privilegis concedits pel Papa Lleó XIII el 1886 van convertir el temple en basílica. Malgrat ser anomenada “Seu”, el nostre monument no ha estat mai una seu catedralícia. Hi ha documentació del segle IX on es cita que el bisbe Gotmar és bisbe osonenc i de Manresa. La tradició, des de la seva construcció, ha fet que aquest fos el seu nom popular atesa la seva dimensió de catedral, l’existència d’un capítol de canonges (d’aquí el nom de col·legiata) i la solemnitat i importància que el poble sempre li ha donat.
la seu de manresa
visitesVisites guiades
la seu de manresa la seu de manresa
fotografia interior de la Seu: Javier Videla

la cova

covamanresa.cat

Manresa

El pas de Sant Ignasi per Manresa, l’experiència que hi visqué i el relleu que va tenir en la biografia del Sant i la història de la Companyia de Jesús han fet de Manresa i de la Cova de Sant Ignasi un lloc d’interès per a molts visitants. La Cova de Sant Ignasi disposa de diversos serveis per acollir tots aquests visitants, tant si realitzen un pelegrinatge de tipus espiritual, com si desitgen conèixer el patrimoni històric, cultural i artístic de la Cova.
la cova
visitesVisites guiades
la cova
fotografia: Javier Videla

carrer del balç

manresaturisme.cat

Manresa

El carrer del Balç, que formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit a l’entorn del mercat, a la plaça Major, és un magnífic exemple de l’urbanisme medieval. De traçat estret i sinuós, el carrer s’adapta al perfil d’una balcera, amb diferents nivells esglaonats, i discorre sota els porxos que s’aixequen entre casa i casa per tal d’aprofitar l’espai escàs que hi havia a l’interior de la ciutat murallada. Aquest carrer conserva encara l’essència d’un ambient medieval. Emplaçat a les dependències d’un antic casal, el centre d’interpretació ofereix un muntatge amb recursos multimèdia que posa en valor un conjunt patrimonial únic i, al mateix temps, permet descobrir com era la Manresa del segle XIV: el món dels gremis, les oligarquies i les famílies nobles de la ciutat, com era la vida quotidiana en un carrer medieval i els factors que van fer possible la construcció de la Sèquia. Una història narrada i personalitzada en la figura del rei Pere III el Cerimoniós, el gran monarca forjador de les principals institucions de l’estat català.
carrer del balç
visitesVisites guiades
carrer del balç carrer del balç
fotografies: Javier Videla

museu comarcal de manresa

museudemanresa.cat

Manresa

El Museu Comarcal de Manresa és una institució al servei de la societat que s'ocupa de conservar estudiar i difondre el patrimoni històric i artístic de Manresa i el Bages. Amb el seu treball a l'entorn del patrimoni cultural i la creació artística aporta eines per a millorar-ne la gestió i el seu coneixement bo i afavorint l'apropiació crítica de la història i el foment de l'art.
museu comarcal de manresa
visitesVisites guiades
museu comarcal de manresa

museu de la tècnica de manresa

parcdelasequia.cat

Manresa

Emplaçat al monumental edifici dels Dipòsits Vells, que recollien i emmagatzemaven l’aigua de la Sèquia. Construïts entre 1861 i 1865 pel mestre d'obres Marià Potó van servir per proveir la primera xarxa de distribució d'aigua de la ciutat. El contingut de les exposicions permanents del museu explica dos fets fonamentals de la història econòmica de Manresa: La Sèquia com a proveïment d'aigua capaç de fer créixer la producció agrícola i la ciutat des de l'edat mitjana, amb un muntatge expositiu que dóna a conèixer la gran obra de la Sèquia des d'una perspectiva històrica, com a gran obra de l'enginyeria medieval, i on es posa de manifest els grans avantatges que va comportar aquesta magna obra per Manresa i el Pla de Bages. I per altra, el fenomen de la industrialització exemplificat en un sector molt propi de la ciutat, el món de la Cinteria, especialment dels obradors vetaires, que dóna una personalitat a la indústria manresana i la situa, encara avui dia, com a centre especialitzat dins del mercat espanyol i internacional.
museu de la tècnica de manresa
visitesVisites guiades
museu de la tècnica de manresa

coves del toll de moià

covesdeltoll.com

Moià

Les Coves del Toll són un espai de gran interès, tant per la seva formació geològica com per les restes arqueològiques i paleontològiques que s’hi ha trobat i que constitueixen un dels referents més importants de la Prehistòria, no només del Moianès, sinó de tota Catalunya. El complex l’integren un conjunt de cavernes, entre les quals destaca la Cova del Toll, amb un recorregut visitable de 184 metres i un curs fluvial al bell mig que, amb els anys, ha anat perfilant els seus murs calcaris, fins aconseguir unes formes de gran bellesa. Des del seu descobriment l’any 1948, i encara ara, s’hi porten a terme campanyes d’excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat antropològic i paleontològic. S’hi han trobat nombroses restes de fauna quaternària i indicis de presència humana des del paleolític mitjà.
coves del toll de moià
visitesVisites guiades
coves del toll de moià

torres de fals

Fonollosa

Dues majestuoses torres s’enlairen en els camps del pla de Bages al poble de Fals, terme municipal de Fonollosa. Les torres, l’antic castell i l’església de Sant Vicenç fan d’aquest conjunt un dels més espectaculars del Bages. Situades a l’antic camí ral on traginers i comerciants passaven per anar a Barcelona, tenien la funció de ser la porta d’accés al comptat de Cardona, on després de mil anys d’història encara ara controlen aquest pas. Durant les festes de Nadal s'hi celebra un gran pessebre vivent, el Pessebre Vivent del Bages, on tot el poble hi participa.
torres de fals
torres de fals

torre del moro

Castellnou de Bages

També coneguda com a torre dels Moros, és una torre de defensa de planta circular de 12 metres d’altura, que constitueix l’únic vestigi d’una construcció defensiva del segle XI. Situada al terme municipal de Castellnou de Bages, des de la seva situació manté contacte visual amb el Castell de Balsareny, i té unes vistes panoràmiques que van des dels Pirineus fins a Montserrat. Una antiga tradició diu que conserva enterrada una pell de cabrit plena de monedes d’or i que hi ha comunicació física amb el Castell de Balsareny. També és coneguda com un dels indrets freqüentats pel Maquis a la Catalunya central.
torre del moro
torre del moro
fotografia: Francesc González (Rutes BTT Bages)